Aanmeting
Het aanmeten van contactlenzen begint met een uitgebreid vooronderzoek waarin o.a. de gezondheid en geschiktheid van uw ogen onderzocht wordt. Ook uw wensen, (werk)omgeving, sporten, hobby’s worden hierin meegenomen. In overleg met u wordt bepaald welke soort contactlenzen voor u de beste keus is. Na de aanmeting volgt een uitgebreide instructie. Dit betekent dat u onder begeleiding van een contactlensspecialist of optometrist gaat oefenen met het inzetten en uithalen van uw contactlenzen. Tevens krijgt u uitleg over de verzorging van uw contactlenzen. U krijgt de contactlenzen mee als het u zelf in staat bent ze in te zetten en uit te halen.
De eerste weken zullen er controles plaatsvinden en zo nodig zullen er aanpassingen plaats vinden. Daarna adviseren wij u, afhankelijk van het type contactlenzen, iedere 6 à 12 maanden een controle te laten doen.
Type contactlenzen
Er kan globaal onderscheid gemaakt worden tussen vormstabiele en zachte contactlenzen. Zowel vormstabiele als zachte contactlenzen zijn tegenwoordig in staat cilindersterkte en/of leessterkte te corrigeren, zogenaamde dubbelfocus- of multifocale lenzen.
Vormstabiele contactlenzen
Dit zijn contactlenzen die een vaste vorm hebben. Omdat deze contactlenzen van kunststof gemaakt zijn laten ze zuurstof door. Dit in tegenstelling tot de vroegere harde contactlenzen. Vormstabiele contactlenzen kennen een wat langere gewenningsperiode dan zachte contactlenzen en zijn gevoelliger als er een vuiltje achterkomt. Belangrijke voordelen zijn dat vrijwel iedere sterkte, inclusief cilindersterkte, goed kan worden gecorrigeerd, soms zelfs beter dan met zachte contactlenzen. Door de hoge zuurstofdoorlaatbaarheid is het een veilige lens voor het oog. Verder kent de lens een lange levensduur, gemiddeld 2 à 3 jaar.
Zachte contactlenzen
Zachte contactlenzen zijn groter en flexibeler dan vormstabiele contactlenzen. Ze volgen de vorm van het oog en worden daardoor zelden verloren. De zachte contactlenzen kennen een snelle gewenning en zijn goed te combineren met het dragen van een bril. De contactlens vervuilt echter snel doordat het behalve traanvocht ook andere stoffen in het traanvocht bindt, zoals vetten en eiwitten. Om vervuiling van de contactlens te voorkomen wordt meestal gekozen voor een snelle vervanging van de contactlens. De meest gebruikte zachte lenzen zijn daglenzen, twee weken lenzen en maandlenzen. Een bijzonder type zachte contactlens is de Siliconen Hydrogel lens. Deze kan gebruikt worden als oplossing voor droge ogen, vanwege de hogere zuurstofdoorlaatbaarheid en vochtvasthoudende eigenschappen. Deze lenzen worden ook gebruikt bij medische toepassingen, als bandage lens.
Bifocale- en multifocale contactlenzen
Bi-focale en multifocale contactlenzen kunnen zowel in vormstabiele contactlenzen als in zachte contactlenzen gemaakt worden. Met bifocale contactlenzen kunt u in de verte zien en op een vaste afstand dichtbij. Met multifocale contactlenzen heeft u meerdere afstanden waarop u scherp kunt zien, dus b.v. leesafstand computerafstand en veraf.
Nachtlenzen
Dit is een speciaal type harde contactlens welke alleen ’s nachts gedragen hoeft te worden. De lens is daarom gemaakt van een heel hoog zuurstofdoorlatend materiaal. Door de speciale vorm van deze contactlens wordt ’s nachts het centrale hoornvlies afgeplat waardoor overdag geen contactlenzen gedragen hoeven te worden. Een sterkte tot ongeveer S -4,00 dpt. kan gecorrigeerd worden. De vervangingstermijn van deze contactlens is één jaar. Na stoppen met dragen van dit type contactlens is neemt na enkele dagen het hoornvlies weer zijn oorspronkelijke vorm aan.
Kooij Optiek Hoortoestellen is aangesloten bij de Algemene Nederlandse Vereniging van Contactlensspecialisten.